Atmospheric Light for School of Applied Arts

Atmospheric Light for School of Applied Arts
Photo source
www.glastroesch.com

Date: 3 February 2022

The roofs are smoothly clad with large Alucobond panels and interspersed with OKASOLAR S window areas.

Old and new were combined in the construction of the Dresden School of Applied Arts building as far back as 1907. Remains of the Brühl Palace on Brühl Terrace, which was demolished around 1900, were integrated into the design by the architectural firm Lossow und Viehweger.

One hundred years later, the architects CODE UNIQUE, commissioned by the Free State of Saxony, seized upon the building’s history and patina, and, as part of the listed building’s fundamental overhaul, set themselves the task of uncovering the building’s original basic structure and supplementing it with functional and substantive elements. This included expanding the library, converting the auditorium into a central lecture theatre, constructing a goods lift, renovating all studios and workshops, installing numerous special laboratories and creating an enclosed restoration area with favourable climatic conditions.

The mansard roofs, elaborately designed a hundred years ago, were destroyed during the war and replaced with simple purlin roofs, which did not serve to complement the building’s aesthetic. In 2007, the decision was therefore made to raise the roofs to create an eaves joint that runs right around the building, with lighting for the studio areas as well as space for ventilation technology. The roofs are smoothly clad with large Alucobond panels and interspersed with OKASOLAR S window areas. Effective direction-selective solar control allows work with light-sensitive materials in the art and restoration area to be carried out in daylight whilst optimising the building's energy balance. This also has a bearing on cooling in the summer. Finally, thanks to its integrated shading system, OKASOLAR S helps to cast an atmospheric light on the patina of the spaces and the works of art contained therein.

600450 Atmospheric Light for School of Applied Arts glassonweb.com

Others also read

Glass in the interior can serve as acoustic or safety-relevant boundaries without visibly restricting the spatial volume.
The newly constructed Pikes Peak Summit House visitor center in Cascade, Colo., was designed to provide a seamless, immersive visitor experience.
The project adopts 7 layers of 15mm low iron SGP laminated glass, with a maximum size of 12m and the each glass weight about 5.6 tons.
Part of the concept is the Abercrombie Building with its dynamic façade of concrete panels and glass, partly complemented by OKAWOOD insulating glass with Functional Timber Grid.
Mountains and rivers decorate the Country, the Silk Road promotes the sports spirit
Tvitec is launching with Cricursa the most complete and comprehensive offer of high-performance flat and curved construction glass solutions on the market.

Add new comment

From industry

NEWS RELATED PRODUCTS

Rider Glass Company Limited
sedak GmbH & Co. KG
Guardian Europe
Guardian Europe
sedak GmbH & Co. KG