Enduroshield specified for Bombay Sapphire Distillery, Hampshire, UK.

Date: 18 August 2015
Source: Enduroshield
Prominent gin-makers Bombay Sapphire commissioned the creation of the company's first in-house production facility at an old Victorian paper mill in Laverstoke, Hampshire, on a 20,000sqm rural property along the southern coast of England.

The abandoned 18th century paper mill's original brick buildings were converted into the distillery, while a pair of phenomenal curved glass greenhouses were added to house the 10 tropical and Mediterranean botanicals used to create the world famous gin.

Throughout the renovation process, Bombay Sapphire and architects Heatherwick Studio were dedicated to creating a sustainable and efficient distillery which upheld the heritage of the site. In recognition of this, the gin distillery was awarded the highly prestigious BREEAM (Building Research Establishment's Environmental Assessment Method ) Award for Industrial Design.

The state-of-the-art facility has been recognised as the first distillery and first refurbishment to achieve an 'Outstanding' design-stage BREEAM accreditation. The centrepiece of the award winning distillery is the amazing greenhouse designed by Thomas Hetherwick. It is made up of two glasshouses which extend from the distillery, using recycled air from the distillation process to maintain a warm climate within.

The glasshouses also take full advantage of advances in glass technology, one of which is EnduroShield's easy clean nanotechnology. The EnduroShield coated glass utilised in this remarkable structure is synonymous with the development's eco strategy; not only does EnduroShield protect the glass form staining and etching but also helps to reduce environmental and monetary costs from ongoing maintenance.

Application EnduroShield easy clean surface treatment for glass was applied in factory prior to installation into the swooping glasshouse structures. EnduroShield chemically bonds to the glass substrate, transforming it into a high performance hydrophobic surface which will protect against staining, and reduce the effort and frequency of maintenance, water and contaminants bead right off.

The spectacular Bombay Sapphire Distillery project , with its strong environmental focus, is at the forefront of eco-conscious architecture. Bombay Sapphire have also commented that the sustainability measures taken during the design and construction process have fundamental financial sense, increasing efficiency with ongoing savings in operational energy and water costs well into the future.

The Result EnduroShield is the smart choice for glass surfaces, providing a permanent*, ultra-thin, transparent coating that completely adheres to the glass surface. The coating provides a reduction of both the frequency and the time spent cleaning.

Developed with cutting edge nanotechnology, the coating is applied by many of the world's leading glass companies and is an official partner to Lisec Corporation, the world's largest manufacturer of high-tech production lines for the glass industry. *Independently tested and certified by TÜV Rheinland, Germany for durability to simulate a lifetime of 10 years on interior and exterior use.

600450 Enduroshield specified for Bombay Sapphire Distillery, Hampshire, UK. glassonweb.com
Date: 18 August 2015
Source: Enduroshield

See more news about:

See more from these topics:

Others also read

A new landmark piece of modern architecture is scheduled to open its doors to the public.
The building features one of the world’s largest installations of View Dynamic Glass, at approximately 30,000 square feet.
One World Trade Center, built by Skidmore, Owings & Merrill, has recently been awarded the LEED gold certification thanks to its sustainable design.
Probably our most challenging project to date, this timber frame gridshell is the world’s first gridshell to support a frameless glass roof, and is a Wood Awards winner.
All pieces of glass needed by the “Tomorrowland” park are produced by NorthGlass.
A new temporary Houses of Parliament located on the River Thames provides a solution for the long overdue refurbishment of the historic Palace of Westminster

Add new comment