Antwerp's New Law Courts - An Architectural Masterpiece Designed By The Richard Rogers Partnership

Inspired by the port The Law Courts, located on the southern edge of Antwerp, cover a surface area of 78,000 m² and features six levels: one underground and five above ground, the highest of which is just 15.75 m off the ground.

The pointed glass roofs over the six large courtrooms stunningly reproduce the port and sailboats on the Scheldt river.The structures also houses 26 small courtrooms capped with wooden and steel roofs. All of the roofs are linked together by a central glass-covered area (traditionally known as the Salle des Pas Perdus).

Glass: symbolic, yet practical
Glass is everywhere, rendering the workings of justice more transparent and giving the citizenry pride of place. The architects opted for glass because it is so multifunctional, providing natural light, thermal control, solar protection, fire resistance, acoustic insulation and a choice between transparency and privacy.

Bustainable architecture
The use of ecological materials and natural light emphasise the importance of sustainable development in this project. Air conditioning is provided by a combination of natural ventilation and night-time cooling. During the summer months, the temperature is controlled partly by the solar protection provided by the glass, whilstin the winter, the temperature is controlled using convection heaters equipped with thermostats. The glass plays a role here too since its low-emissivity coating provides enhanced thermal insulation.

600450 Antwerp's New Law Courts - An Architectural Masterpiece Designed By The Richard Rogers Partnership glassonweb.com
Date: 24 July 2006
Source: Glaverbel

See more news about:

See more from these topics:

Others also read

Stevenage Borough Council has appointed Mace to undertake the first phase of an exciting and ambitious programme of town centre regeneration, with construction expected to start next year.
The City of Glasgow Colleges, Riverside Campus and City Campus, have both scooped numerous awards for their impressive architecture.
Due to the structural properties and mortise and tenon design of Acurlite’s system, the skylight framing members were assembled on the ground and craned into location.
The redesign and renovation of the area around the main station in Arnhem has taken almost 20 years.
Abundant glass brightens the 70,000 sf facility.
The exterior of the tower is sheathed in a glass curtain wall, with curved glass panels at the northwest and southeast corners.

From industry

Polígono Industrial El Bayo, parcela I, 19
24492 Cubillos del Sil León
Spain

NEWS RELATED PRODUCTS

Add new comment