Walker Textures Brings a Sense of Openness to the Glass Walls

The 600,000-square-foot Courthouse houses the U.S. District Court, Western Division of Washington, in addition to various court-related agencies.   The building structure has two very distinct architectural designs -- one for the municipal court and one for the police department.

The section of the building that houses the police department is clad in stone to reflect a sense of permanence and security. The Municipal Court, on the other hand, is surrounded with a glass wall and several thick pillars, creating a sense of openness. The Textures acid-etched glass creates a translucent satin appearance which obscures view while maintaining a high level of light transmittance, which contributes to the feel of openness in the main lobby.  Three sides of the 23-story courtroom tower are glazed with clear glass, allowing views of all the courtrooms. As a result, natural light floods through dozens of windows and skylights.

The majority of the 3,000 square feet of 6mm (¼") Walker Textures acid-etched clear glass opaque 1 face (tempered) was used as dividing walls in the main lobby. The rest was used as decorative screen panels, as a counter in the main lobby and as enclosure panels for the bridge area.

 

Acid-etched clear glass

Advance Glazing Systems in Seattle acted as fabricator and glazier in this project and the architect firm, NBBJ in Seattle, was awarded 3 GSA Design and Construction Excellence Awards for their work on the US Federal Courthouse.

600450 Walker Textures Brings a Sense of Openness to the Glass Walls glassonweb.com
Date: 8 March 2013
Source: www.walkerglass.com

See more news about:

Others also read

Light is a significant element throughout the Roger Stirk Harbour + Partners-designed 80-story 3 World Trade Center.
VetroIN invests in safety every day, so were born the anti-seismic glass walls INWALL.
Create an open work environment even with separated office and conference rooms – Auer Weber architects and artist Brigitte Waldach faced up to this Task in regards to the new construction of the Sparkasse Allgäu.
Solar Innovations® Architectural Glazing Systems recently launched its new greenhouse planning website at Greenhouse.Planning.Solar.
Bensonwood chose a Solar Innovations® entryway to create a light, welcoming atmosphere. The building’s bright facade is inviting, promising a friendly customer experience.
The shop fronts inside the building are in toughened or laminated safety glass and reinforce the striking architecture of this light-flooded shopping mecca. Some of the facades are almost eight metres high and extend over two floors.

Add new comment