Glazing Challenge for Iconic Boathouse

Date: 9 November 2010
Source: Wrightstyle
An iconic new building in Cambridgeshire is underlining how world-class architecture and modern glazing systems can create buildings to breathe new life into areas of dereliction.

The 20-acre waterside site in Wisbech, Cambridgeshire has been transformed with a mixed-use development designed to exceed modern building standards while creating a perfect location for local, national and international businesses.

The centrepiece of the development is The Boathouse, a complex design on the bank of the river Nene, designed in the shape of a boat.  Despite having to withstand severe weather and salt corrosion, the design incorporates wide-bay curtain walling and a faceted configuration.

For the Wisbech project, commissioned by Fenland District Council, Devizes-based Wrightstyle installed glazing systems and fire doors to protect fire escape routes, working closely with their customer to design a solution to meet the architectural requirements of Feilden + Mawson LLP.

The Boathouse, highly commended in the most recent RICS Awards, is an integral part of creating a gateway to the Wash and to the network of inland canals stretching into Cambridgeshire and the Midlands – an asset that had been in decline.  The site, derelict for 20 years, is now a tourist attraction for the town and a major catalyst for further development.

“The Boathouse involved some real design challenges, to develop and fabricate a fire safety solution for a completely unique building design,” said Lee Coates, Wrightstyle’s technical director.  “However, we have the capability to meet the most exacting of designs – a reputation that is winning us business around the world.”

Wrightstyle has been closely involved in a number of regeneration projects, in the UK and internationally, most notably for a recent scheme in Hong Kong, now recognised as a milestone in urban renewal, and which includes a 53-storey office tower, a 5-star hotel with 665 bedrooms, rooftop swimming pool and a 600,000 sq ft shopping mall – and which now attracts over 100,000 visitors every day.

On a smaller scale, but of regional importance, The Boathouse is the focal point of a wider regeneration project that also has a new business centre, yacht club, and leisure facilities.  The strategic vision for the site, its ergonomic design and environmentally-friendly design features will make it an example of excellence for other regeneration projects across the country.

“Good design is at the heart of all successful regeneration projects, helping to transform and enhance the built environment while offering leisure and working facilities that meet changing expectations.  When it comes to regenerative projects, we are now recognised as a supplier able to design and fabricate complex or large spans of glazing with optically-brilliant glass, and giving comprehensive protection against all natural and man-made threats,” said Lee Coates.

www.wrightstyle.co.ukEnds

Photography courtesy of David Wootton Photography

Jane Embury, Wrightstyle

+44 (0) 1380 722 239

jane.embury@wrightstyle.co.uk

Lee Coates, Wrightstyle

+44 (0) 1380 722 239

lee.coates@wrightstyle.co.uk

 

Media enquiries to

Charlie Laidlaw, David Gray PR

Charlie.laidlaw@yahoo.co.uk

+44 (0) 1620 844736

(mob) +44 (0) 7890 396518

600450 Glazing Challenge for Iconic Boathouse glassonweb.com

Others also read

ClearVue receives AS 2047 accreditation allowing for sale of its high-tech solar window in Australia
Smart building material company ClearVue Technologies Limited is pleased to announce it has now taken the next step on its commercialisation path, confirming certification of its solar window technology to Australian Standard AS 2047 (refer to ASX
Announcement of 4 June 2018).
Orangeries without the orangery price | Prefix Systems
At Prefix systems we have a range of systems that can produce a structure that looks like an orangery at a fraction of the cost.
Innovative bird-friendly glass featuring Starphire glass among highlights of renovated Tropical Rainforest
National Aviary’s new bird habitat unveiled after extensive renovation.
Red Dot Award for round design - LAMILUX
Second award for LAMILUX CI System Glass Element F100 round design.
Internal Light Shaft
A Light Shaft brings daylight down and through a building, this system has proven ideal for extensions on buildings.
The Biophilic Benefits of NanaWall Opening Glass Walls
Biophilic design is based on the idea that humankind’s intrinsic connection to nature can be used to design spaces that support ideal functionality in humans.

From industry

Add new comment