ABT develops innovative ultrathin staircase

Photo source
www.abt.eu
An ultrathin staircase is being realised in the lobby of ABT Velp. This eye-catcher has an unprecedented thinness and brings many innovations together.  The staircase was designed by JHK Architects and will be executed in the form of a Jacob’s ladder with glass handrails.

Glass and concrete are combined constructively and strengthen each other. The ultrathin staircase is part of a renovation project and can be admired from February at ABT Velp. 

The staircase consists of one section. The pouring of an extremely thin concrete element is very complicated. From the final design, contact was sought with the supplier, Romein Beton. The concrete has to be lowered through a mould of just five centimetres. Normally that would be impossible, certainly where it concerns reinforced concrete. It also has to be perfectly executed, because the think piece of concrete is placed under enormous stress during use. Pouring faults will result in construction problems.

To make things even easier, the glass balustrades have to be invisibly connected to the staircase. The connection will therefore be anchored to a very thin piece of concrete without any parts collapsing. Peak stress in the glass is unacceptable.

ABT is pushing back frontiers with this new staircase. Currently, various tests have been successfully carried out. The concrete pouring of the staircase took place on Thursday, 7 January. Are you interested in the further developments? Follow the blogs of Michaël Menting on this website.

600450 ABT develops innovative ultrathin staircase glassonweb.com
Date: 27 January 2016
Source: www.abt.eu

Others also read

MVRDV has been selected by Maarsen Groep for a new 50,000 m2 mixed-use tower complex marking the third phase of the Weenapoint development in Rotterdam’s Central District.
Walker Glass manufactured a low-iron glass with white, backpainted and bronze-tinted mirror with a satin acid etch applied.
AGA hospital is the largest hospital in The Hague, in The Netherlands. Renovated and enlarged with the addition of a new, modern building, it has been further enlarged at the end of 2017.
Floor-to-ceiling glass introduces natural lighting and frames a spectacular view of downtown Boston, relating the contextual design to the waterfront skyline.
When complete, the renovated Main Street Station will feature one of the longest glass walls in the world—a wall made possible by VS1. 
The redesign and renovation of the area around the main station in Arnhem has taken almost 20 years.

From industry

101 Venture Way
Secaucus, NJ 07094-1808
United States

NEWS RELATED PRODUCTS

Add new comment