Sound solution for state-of-the-art learning centre

Date: 18 April 2008
Source: Saint-Gobain
Special British Gypsum acoustic boards and systems have been used to cut sound transmission between social and individual learning areas in one of the UK’s most ambitious and innovative new educational buildings.

Designed by architects, Building Design Partnership, the new Saltire Centre at the Glasgow Caledonian University provides a multi-functional hub and single point of access for a full range of student services at the University. The flagship centre is focused on providing learning in a social environment, and features a 600-seat learning café, library and computer facilities, as well as group and individual study spaces.

With such a complex, multi-functional building, sound transference and acoustics were key considerations, especially for the main Atrium wall, which separates the busy Atrium and main concourse from adjacent library and study areas. In discussion with British Gypsum, GypWall AUDIO, a high performance metal twin frame wall, developed for acoustic separation in multi-screen cinemas, was chosen as the full height separating structure.

Based on a twin frame of 92mm Gypframe metal studs, lined to each side with two layers of 15mm Gyproc SoundBloc acoustic board, and with Isowool insulation in the core for additional airborne sound insulation, the wall was then lined to the Atrium side with a further outer layer of high performance Gyptone perforated acoustic lining board, for improved sound absorption.

The Gyptone board, which features a regular pattern of full-depth perforations and has a backing of acoustic felt, creates an eye-catching feature wall that supports the building’s innovative internal design and at night is further enhanced by pre-programmed Gobo lighting that projects a range of colours to change the mood and appearance of the busy Atrium area.

Drylining contractors, PFP Ltd, of Sighthill, Edinburgh also installed Gyptone board to the upper sections of a number of distinctive graphic ‘feature’ towers, which are included throughout the centre, to help optimise acoustic absorption and create a learning-friendly internal environment for the building.

Designed to accommodate in excess of 1800 students at any one time, the new Saltire Centre provides users with a variety of different spaces, from noisy social interaction areas for group work, to places for silent study. The unique design, which is expected to provide a basis for ongoing experimentation in student-centred active learning, has become a flagship for a new generation of educational buildings and is attracting interest from as far afield as Australia and New Zealand.

600450 Sound solution for state-of-the-art learning centre
Date: 18 April 2008
Source: Saint-Gobain

See more news about:

See more from these topics:

Others also read

Now is the time for revolutionary glass for evolving workspaces, with Saint-Gobain Inspire’s Planilaque Evolution.
China Ginza Tokyo is a luxurious and unique building expressing the spirit of Chanel through a façade generating images and acting as lighting for the building.
Vetrotech Saint-Gobain North America has an abundance of products and knowledge to share with those in attendance.
The Rail Nirman Nilayam at Hyderabad, constructed by the South Central Railways, is the first project of the Indian Railways that has been registered for GRIHA compliance.
Our newest development within the Thermovit® product range is Thermovit® PRO A0. A product that is not only heated, but fire-resistant as well.
Presenting its range of solutions at the CILA Conference, the Glassolutions team showed how repairs to windows and doors can often save on indemnity costs.

Add new comment