Sky, Water, Light – Textural Canopies for the New Manning Community Centre

Sky, Water, Light – Textural Canopies for the New Manning Community Centre
Photo source
By Greg Stonehouse
Layers of texture and colour weave together to create a play on light through the striking glass artwork.

Layers of texture and colour weave together to create a play on light through the striking glass artwork greeting visitors at the new $17m Manning Community Centre in the City of South Perth.

As the sun rushes through the clear areas of line and text of the layered artwork, a unique dimension of local history is mapped to the ground in a most unique way.

Photo by Stephen Heath
Photo by Stephen Heath

The Centre celebrated with an Open Day over the weekend allowing locals to explore the myriad of services available to them.

For the residents this greatly anticipated project will provide a state of the art Library, modern Community Hall, Early Learning space that will also house a Toy Library, Child Health Clinic, Moorditj Keila Aboriginal Group and the Manning Rippers Football Club.

Award winning artists Susan Milne and Greg Stonehouse of Milne & Stonehouse have created a series of engaging works titled “Imprint” drawing inspiration from the surrounding natural environment.

Alongside a kinetic sculpture and lightboxes, two glass canopies were printed in full colour ImagInk with areas of knock-out clear glass creating a striking entrance of rich colour and a dance of linear light to ground and wall surfaces.

The canopies are located at the entrance to the Library and the internal corridor and truly activate the spaces in a captivating way.

The imagery for the project was captured from locally taken photographs around South Perth and focused upon the tidal, geological and atmospheric imprint of the area.

Milne & Stonehouse house made use of topographical lines, wind action on plants, the river and sand with a layering of composite images and manipulation of colour.  

Careful consideration was given to the experience of walking beneath the canopy depicting historic layers of information as well as a feeling of depth.

Striking lineal pattern work is mapped to the ground and shifts throughout the day from the sunlight passing through the layered artwork. Photo by James Campbell
Striking lineal pattern work is mapped to the ground and shifts throughout the day from the sunlight passing through the layered artwork. | Photo by James Campbell

Greg Stonehouse comments :

“The sheer scale of the artwork enabled an immersive experience underneath. The surprise from our perspective was the fine grain of the image and map overlay which gave the glass a textural surface within. The richness of colour was amplified by the glass medium and firing process and at full scale was much more powerful than the scale of tweaking colours and forms on a computer screen.

Of course the artwork was transformed by its settling into a glass medium with the colours responding to natural light and sun. In this scale and framed by the metal rafters, the artwork becomes smaller grids and details of local places and historical frames. The glass navigates a ceiling of the locale and its river environs. On top of the rich canvas of Salter Lagoon and river, the building of local communities has responded to this atmospheric, geological and tidal signature. The glass is a mediation of sky, water and light upon the Manning Community Centre.”

 

PROJECT DETAILS

Manning Community Centre

Location  2 Conochie Crescent, Manning

Architect Bollig Design Group

Installer  Denmac Industries

Glass  Custom Laminate & ImagInk

             Canopy 1 – 17.52mm  Canopy 2 – 25.52mm

Volume  138sqm

Further information on the processes featured in this project can be found below:

600450 Sky, Water, Light – Textural Canopies for the New Manning Community Centre glassonweb.com
Date: 14 February 2017
Source: coolingbros.com.au

Others also read

Octatube is closely involved in the design and realization of a spectacular new shopping passageway with an undulating roof.
The professionals at W&W Glass chose Sotawall® Hybrid-Wall®, a high performance unitized wall system that is specially designed for hi-rise residential buildings.
The construction of Mace’s One Angel Court project in the heart of the City of London, was completed yasterday [23rd February].
DecoGlaze™ are proud to announce the introduction of water based paints across the full Exclusive DecoGlaze™ Range of colours.
GLASSOLUTIONS has completed an extensive project for Kier Construction as part of the latest transformational development on east London’s Greenwich Peninsula.
Elegant and refined in appearance, Easy Glass Pro complements the ‘city villa’ feel of ksg’s graceful apartment blocks.

Add new comment