Schüco: Private home Särö (Sweden) - From traditional house to Bauhaus

Date: 25 September 2018
Source: Schüco
Schueco building report private home Sweden
Photo source
Picture credits: Sofia Sabel, Gothenburg
The Schüco FW 50+.HI façade system and Schüco ASS 50 sliding and lift-and-slide system proved to be the ideal functional units for maximising the amount of daylight and the views of the surrounding landscape without compromising on energy efficiency.

Bielefeld. To make a radical break with the architectural limitations of outdated room layouts and unfashionable construction styles, two young clients from Särö in Sweden decided on a Bauhaus-style renovation for their house.

The three-storey renovation project is in the Swedish town of Särö, around 25 km south of Gothenburg. When the young owners bought it, the building was largely in its original 1969 condition. They decided to thoroughly renovate and extend it in three phases of construction, keeping only the basic concrete structures. They started with the less structurally and technically demanding parts of the building. The 65 m2 ground floor with an entrance area, garage, laundry room and storage area was therefore renovated first, followed by the 35 m2 top floor. But the biggest challenge was ultimately the renovation of the 170 m2 middle floor. This area of the building needed to integrate all the main living and functional areas of daily life – inducing generous open-plan living, eating and cooking areas as well as access to the terrace. In addition, this level of the building also had to be architecturally characteristic of its modern, Bauhaus-inspired outside appearance and living environment.

 

Concrete, glass and aluminium systems

Aside from formal simplicity, cubic building structure design with flat roofs and a minimalist, reduced use of building materials, the Bauhaus style is associated with large-scale glazing in the façade. The owners of the villa in Särö wanted to systematically implement these design principles in the extended and partly newly built middle floor. Here, the panoramic view of the surrounding landscape from all functional areas needed to be as generous as possible. The owners also wanted to employ sliding systems so that they could be used in a flexible and open way depending on the season and weather. Technical and visual fine-tuning of the systems was an important prerequisite for this.

 

Special solution for maximum transparency

The desire to maximise the amount of light coming through the floor-to-ceiling windows and sliding systems without changing the existing flat roof structures was a particular challenge for fabricator Alufront from Sävedalen. The experienced Schüco system partner developed a project-specific solution whereby the bottom frame profiles were lowered so far down into the floor that only the frameless glass surfaces are visible at the bottom.

The combination of the Schüco FW 50+.HI façade system and Schüco ASS 50 sliding and lift-and-slide system turned out to be a uniform solution both functionally and visually, creating a consistent façade appearance and generous and narrow face widths of the glazed units inside. The special design of the aluminium system constructions with narrow profile face widths allows them to absorb the increased loads of large functional glass units – in this case insulated glazing with integrated laminated safety glass. The aim of maximum light penetration was thereby achieved with minimum visible frame areas and the smallest possible installation space for the attachment of building components.

The clients are very pleased with the result of the renovation – particularly the brightness, spaciousness and simple modernity of the living spaces, in line with their stylistic aims for the renovation. But, as is usually the case with existing buildings, there are still minor renovation projects for the near future.

 

Project details

Project title: Private home (renovation), Särö (Sweden)

Architect: Client in cooperation with fabricator Alufront AB

Schüco system partner: Alufront AB, Sävedalen (Sweden)

Living space: 270 m² on three levels

Renovation: 2014-2015

 

Schüco systems in the project:

Sliding and lift-and-slide system: Schüco ASS 50

Façade system: Schüco FW 50+.HI

Window system: Schüco AWS 70 BS.HI

Door system: Schüco ADS 70 HD

Special features: dual-colour frame coating in RAL 9016 (inside) and RAL 9007 (outside)

600450 Schüco: Private home Särö (Sweden) - From traditional house to Bauhaus glassonweb.com

See more news about:

Others also read

The 12-storey glass building covers nearly 60,000 square meters. Called the “Think Tank,” it is home to about 1,600 employees.
GEZE UK has provided a capital entrance to a new station that is part of London’s new Crossrail network.
Saving space while providing a contemporary industrial aesthetic, internal steel sliding doors from Steel Window Association members provide solidity without being visually overpowering.
A ‘whole door system’ which combines secure locking with failsafe emergency evacuation features has been introduced by GEZE UK to meet the rigorous PAS 24 standard.
Commercial aluminium systems specialist Jack Aluminium has partnered with Geze UK to create the first PAS24 approved automatic sliding door system.
ConverLight® AW is a self-sufficient and climate-smart sun protection solution that gives full access to daylight and views.

Add new comment