Refurbishment and extension project utilise Flushglaze Walk On Rooflights to positively impact liveable space

Refurbishment and extension project utilise flushglaze walk on rooflights to positively impact liveable space
Photo source
www.glazingvision.co.uk
A new open plan arrangement in this Victorian terrace home has increased functionality and maximised daylight, using Glazing Vision’s fixed walk on rooflights.

Tasked with re-energising this family home in Crouch End, Mulroy Architects have introduced an abundance of light using walk on fixed rooflights transforming the centre of the property. The new open plan arrangement has increased functionality, maximised daylight and opened up views out onto the rear garden of this Victorian Terrace house.

The extension and full house renovation did away with the existing rear outrigger and dormer roof conversion that were well below current standards. The ground floor has been opened up and floor levels resolved to improve the liveable space, whilst maintaining the character and appearance throughout.

A series of interlinked spaces have been designed to replace the heavily compartmentalised layout that had previously hindered the potential of the property with poor spatial qualities, uninspiring views and inadequate lighting.

One of the most impressive aspects of the development is the new kitchen housed in the rear ground extension. Granted under permitted development rights, the modern addition is walled with large areas of glazing allowing for an abundance of natural daylight, achieved with a combination of feature glazed doors and a large rooflight situated above the central kitchen island.

The rooflight itself has a party trick – Mulroy wanted to utilise the roof space above the kitchen as a terrace, but still include a rooflight as part of the scheme. A Glazing Vision walk on specification rooflight was detailed, meaning that the glazing forms part of the roof structure, and can be safely traversed by those using the terrace.

Having worked previously with Glazing Vision, the challenges of ensuring a flush finish and drainage with such a small pitch, were quickly muted through the experience and technical advice provided by Glazing Visions technical specification team.

The 1140 x 3015 mm fixed walk-on rooflight was able to provide more than just the natural daylight that had been required, offering attractive views to the sky from within the plan due to the frameless design of the rooflight and maximising the usable space on the first-floor balcony for the clients.

Engineered by Glazing Vision with a 25.5mm clear laminate outer pane, 14mm Argon filled warm edge spacer cavity, and 6mm heat soak tested toughened inner pane, the walk on rooflight is designed to meet the future projected foot traffic upon them with uniform loadings of 1.5kN/m² and concentrated loadings of 2.0kN in accordance with BS EN 1991-1-1-1:2002.

Andrew Mulroy from Mulroy Architects explains “the client was very pleased with the rooflight and it delivered everything that was set out in the brief”.

Refurbishment and extension project utilise flushglaze walk on rooflights to positively impact liveable space

 

PRODUCTS USED:

Flushglaze Walk On Rooflight

ARCHITECT:

Mulroy Architects

APPLICATIONS:

ResidentialWalk on rooflights

600450 Refurbishment and extension project utilise Flushglaze Walk On Rooflights to positively impact liveable space glassonweb.com

Others also read

From 18 to 21 March 2020, wood and window specialists from all over the world will gather in Nuremberg for the combined FENSTERBAU FRONTALE and HOLZ-HANDWERK exhibition.
2019 is the year of the pig and that has certainly proven to be the case for the industry’s top networking event, as another hugely successful calendar concluded with the ever-popular Birmingham PiGs party in November.
From November 14 to 17, 2019, The Theme Forum "China · New Reality" sponsored by AIA (The American Institute of Architects) International Region and AIA Shanghai Branch and undertaken by NorthGlass and other companies was held at Mandarin Oriental Pudong, Shanghai.
When the bicycle manufacturer SCOTT, originally based in the US, expanded to Europe in the early 1990s, it found a suitable location in Western Switzerland.
The building’s façade combines solid masonry walls and windows arranged to relate to the position of the sun.
As part of our commitment to providing an industry-leading service to our customers, we have upgraded the first of our extensive fleet of vehicles to a 31 ft. truck.

From industry

Polígono Industrial El Bayo, parcela I, 19
24492 Cubillos del Sil León
Spain

NEWS RELATED PRODUCTS

Add new comment