Octatube Project: Passage Tilburg

Passage Tilburg
Photo source
Rijnboutt ©
Octatube is closely involved in the design and realisation of the spectacular new wavy roof. This project has partly been realised already.

A number of large-scale projects are taking place in Tilburg to make the city centre more attractive. One of these changes is a new connection between Heuvelstraat and Pieter Vreedeplein.

Octatube is closely involved in the design and realisation of the spectacular new wavy roof. This project has partly been realised already.

The undulating canopy is 55 metres long and consists of a diamond-shaped grid of steel strips and glass panels. The roof is more than 9 metres above ground level, and also floats a little bit above the adjacent buildings.

On Peter Vreedeplein, the roof becomes a large canopy with a more closed appearance of aluminium sheeting and a number of small roof lights.

Passage Tilburg
Rijnboutt ©

 

Smart solutions

New to this design are the connections between the mounting frames that form the canopy. We have designed the fittings ourselves, so that there are no bolts in sight and there is no need to weld them on site. This is typical of Octatube's working method.

We not only design the constructive details, we also consult with the architect and translate their wishes. In addition, we also prefabricate as much as possible in our factory so that it can be installed quickly and efficiently at the construction site.

Passage Tilburg
Rijnboutt ©

 

The challenge

The canopy was designed by architectural firm Rijnboutt. They are also responsible for the transformation of the former V&D building where Huson's Bay department store is now located. Rijnboutt has challenged Octatube to push the limits of cold twisting of the glass panels, in order to make the roof wave as much as possible.

From a structural point of view, the maintenance load was an additional complicating factor. The wavy roof can be walked on for maintenance. At the start of the project, Octatube organised design workshops to ensure good coordination between the architect, the client and the main contractor.

 

Quote by Bonnie Snoek, senior project coordinator with Rijnboutt:
"What is striking in the collaboration with Octatube is that they are good at engineering complex constructions. Octatube prepares everything down to the last detail and works on projects with a lot of passion and pleasure. That is how we work ourselves, and that helps our collaboration. The Rijnboutt team visited the Octatube workshop in Delft. In addition to enginering, Octatube can also test the invented solutions in practice in their own workshop. This is a great added value. This way they have found a smart solution for an important detail of the design. The knotted joints between the different roof sections are designed so cleverly that the steel fixings are not visible. This complements the overall design and we at Rijnboutt are of course very happy with that!"

 

Realization

Part of the canopy has already been constructed. In September 2017 was the festive opening of the new section. At the beginning of 2018 the rest of the work will begin. Upon completion, new urban connections will be made, houses added and existing large buildings transformed. The city centre of Tilburg will then become even more attractive to its residents and visitors.

(renders: Rijnboutt ©)

600450 Octatube Project: Passage Tilburg glassonweb.com
Date: 6 December 2017
Source: www.octatube.nl

Others also read

Due to the structural properties and mortise and tenon design of Acurlite’s system, the skylight framing members were assembled on the ground and craned into location.
The redesign and renovation of the area around the main station in Arnhem has taken almost 20 years.
Wrightstyle, the advanced steel and aluminium glazing company, has been appointed to work on a sixth Crossrail station.
Leading rooflight manufacturer, Xtralite, has provided rooflights to a popular tourist attraction in the heart of London that has benefitted from a dramatic £23.75m renovation which has transformed the building and its interior.
Abundant glass brightens the 70,000 sf facility.
The exterior of the tower is sheathed in a glass curtain wall, with curved glass panels at the northwest and southeast corners.

From industry

Polígono Industrial El Bayo, parcela I, 19
24492 Cubillos del Sil León
Spain

NEWS RELATED PRODUCTS

Add new comment