Octatube Project: Bicycle parking Vijfhoek

Octatube Project: Bicycle parking Vijfhoek
Photo source
www.octatube.nl
In Amsterdam, Vijfhoek, a new bicycle parking facility is being built in the most urban part of the Netherlands; on the Zuidas near station Amsterdam Zuid.

The project involves the construction of an underground bicycle parking garage (3,500 bicycles) and a new layout for the park above. Octatube is responsible for the main entrance where cyclists can enter the parking facility by using a tapis roulant (moving walkway).

Bicycle parking Vijfhoek

 

A unique design

wUrck's design of the bicycle parking garage is remarkable in many reseptects. By positioning the parking facility completely below ground level, the green park above has doubled in size.

Smart construction methods have been used in order to minimise the inconvenience to the surrounding area. For example, the construction site gradually became smaller as construction progressed.

Tree shaped steel columns and a honey-wire frame determine the image. The underground garage has lighting that simulates daylight which makes visiting the parking facility a pleasant experience. The distinctive pentagon can be seen in a number of different places.

Bicycle parking Vijfhoek

Bicycle parking Vijfhoek

 

Different entryways

The entrances each have a completely different appearanceS. Octatube is responsible for the main entrance. The use of glass creates a spacious effect. The internal structure of the entrance pavilion consists of steel tree shaped columns.

The roof of the entrance is the honey-wire structure resting on the columns. It creates a distinctive shadow pattern on the side walls, which are made of concrete. The other entrance, a wide staircase located under the Stravinsky viaduct, forms the pedestrian entrance to the parking facility and provides access to the station.

Bicycle parking Vijfhoek

 

Prefabrication

The frames of approximately 11 by 4 meters each, which form the roof of the main entrance, are welded together in the Octatube workshop. This method is typical for Octatube. We prefabricate as much as possible beforehand so that construction on site can proceed quickly and efficiently.

The tree columns are galvanized and powder coated. The frame is metally sprayed. This makes the construction very sustainable and weatherproof. The frames are transported to the building site in 3 separate pieces and assembled onto the columns.

Clamping plates are fixed to the frame on which the roof glass is positioned and then secured. The columns get taller as you walk into the parking facility. In the other direction, the glass facade gradually increases in height.

The highest point is 4 meters. To save costs, there is also a variety of glass thicknesses. The thickness of the glass increases from 16 to 24 mm of laminated glass.

Bicycle parking Vijfhoek

Bicycle parking Vijfhoek

 

Completion

When the bicycle parking facility is opened in spring 2018, station Amsterdam Zuid will have three underground bicycle parking garages: Zuidplein (2,700 places), Mahlerplein (3,000 places) and Vijfhoek (3,500 places). You can already view the parking facility up close now! So if you are nearby, don't forget to take a look at the latest bicycle parking garage in Amsterdam!

Oriol Casas Cancer, architect en partner with wUrck: “wUrck and Octatube had worked together previously. For this project we wanted Octatube to be included again. We therefore involved the Octatube team early on in the procurement phase. Octatube works professionally and delivers high quality results. We are very pleased. Actually we are working together again with Octatube on a new project."

Bicycle parking Vijfhoek

 

Architect wUrck
Client Van Boekel
Year 2018
Location The NetherlandsAmsterdam
Material SteelGlass
Application FacadeRoof
600450 Octatube Project: Bicycle parking Vijfhoek glassonweb.com

Others also read

Eurowhite NG ensures a neutral coloured, highly transparent glass façade
At one traditional shopping centre at the heart of a Devon town, the solution is architectural – enclosing the previously open-air pedestrianised street with a large glass roof in order to create a space that can be enjoyed all-year-round.
Double-laminated IGUs were chosen to create the facade, whilst the glass the designers opted for is Guardian SunGuard® SNX 50/23 HT, helping to protect the building from rapid temperature changes.
County Hall on the Southbank of the Thames is one of the capital’s most notable buildings, having continued to fulfil many roles since the departure of the GLC; and has twice been the focus for far-reaching restoration work involving one of the Steel Window Association’s members.
Philadelphia-based Graboyes Commercial Window Company recently assisted general contractor Vericon Construction with a bank office’s interior fit-out in Mt. Laurel, New Jersey.
Steel Window Association (SWA) member, Crittall Windows, was chosen to undertake both internal and external work at the Ace Hotel in London’s Shoreditch.

From industry

Polígono Industrial El Bayo, parcela I, 19
24492 Cubillos del Sil León
Spain

No. 160 Yichuan Rd.,
Jiaonan Shi
Qingdao Shi
Shandong Sheng, 266000
China

40 Corniche El-Nil,
Al Sharafain Tower Maadi,
Cairo Governorate
11728
Egypt

Is Kuleleri, Kule: 2, Kat: 22, 4. Levent
34330 Levent-Istanbul/İstanbul
Turkey

Ctra. Estación Km. 15.8
44415 Rubielos de Mora Teruel
Spain

NEWS RELATED PRODUCTS

Luoyang North Glass Technology Co., Ltd.,
IGE Glass Technologies

Add new comment