Neuroscience Meets Art | Cooling Brothers

NEUROSCIENCE MEETS ART
Photo source
Joel Barbitta @ D-Max Photography
The artwork sprawls boldly across 850 square metres of tinted glass making it the largest printed curtain wall façade in Australia.

Art and Science collide at the world class Sarich Neuroscience Research Institute, boasting the largest ceramic printed facade in Australia. Over 3 levels and 850sqm of high performance glass, this award winning, curtain wall design is an example of fine workmanship, creativity and technical excellence.

“Overall, the brain is the most complex object known in the universe – known, that is, to itself” ~E.O.Wilson

Approaching the bend onto Verdun St, the impressive dark glass curtain wall of the Sarich Neuroscience Research Institute (SNRI) is a striking and unmissable façade feature.

Located alongside the Queen Elizabeth Medical Centre, the clean lines of the entrance frames the contrasting black and white canvas produced with ImagInk digital ceramic printing.

The artwork sprawls boldly across 850 square metres of tinted high performance glass making it the largest printed curtain wall façade in the country.

Built to accommodate four of WA’s premier neurological research organisations, the project was conceived by the highly distinguished, Professor Bryant Stokes and supported by the philanthropic Sarich family.

The SNRI is a world class medical facility designed for collaboration and provides the opportunity for complementary expertise to share state of the art specialised equipment.

Over five levels, the 8,900sqm building is an extremely important and positive project delivering lab access, assessment and treatment rooms, facilities for neuroscience and physiology research, experiments, and cryogenic archival storage.

An example of the original neuronal imagery as supplied courtesy of Paul Rigby from the Centre for Microscopy, Characterisation and Analysis, University of Western Australia
An example of the original neuronal imagery as supplied courtesy of Paul Rigby from the Centre for Microscopy, Characterisation and Analysis, University of Western Australia

Layered and scaled in Photoshop, neuronal images were manipulated in-house at Cooling Brothers by William Main, the end result being a triple layered image, each one designed to print in variable transparencies.

This creates a shifting, floating, effect on the lightest background layer, but focused and defined on the most opaque foreground layer.

The sun striking the length of the dark façade certainly creates an element of drama, some interpretations describe it as “electric” or like “lightening!” Main describes :

Thorough testing and multiple full-scale glass samples were required to ensure the effect and resolution was successful without losing sense of the original imagery. Working to such a vast size requires careful file planning, so that any unexpected quirks in the artwork can be handled smoothly, it is challenging as what you see on screen is such a small sample area of the full facade! For the final stages of artwork set-up, each layer needed to be processed individually so in it’s entirety the facade is a whopping 882 image files, our in-house design team working furiously to output and check each one to a tight production timeline.

Digital testing of variable transparencies with treated artwork
Digital testing of variable transparencies with treated artwork

Neuroscience Meets Art | Cooling Brothers

Supreme Windows installed the 294 individually printed panels to a very challenging 4 month manufacture and install time line.

Careful co-ordination of panel labeling and delivery with Cooling Brothers design and production team meant the principal – Cockram Construction and Bateman Architects were extremely happy with the on-time delivery of works and high level of workmanship.

Ben Richardson from Supreme Windows explains some of the difficult engineering challenges :

One of the architectural requirements was for the curtain wall to cantilever unsupported at each adjacent end of the façade. As this was an untested design, Atelier JV was contracted to design a solution in this instance as well as the design for frameless glazed vision curtain wall panels at the corner of the façade. Such an inspirationally designed glass facade brings a sense of meaning to the entire building and creates an uplifting environment!

Neuroscience Meets Art | Cooling Brothers

SNRI is testament to the confidence Cooling Brothers has in the 25 year fastness of the ImagInk product, with the panels being printed to surface one (the surface to the exterior). Many printed products are only warranted for surface 2 durability or have to be encapsulated in a laminated makeup.

This façade would not have the same strong appearance without the ability to have the print facing to the outside on a dark tinted glass. It will certainly endure the test of time for quality.

PROJECT DETAILS

ARCHITECT BATEMAN ARCHITECTS

INSTALLER SUPREME WINDOWS

GLASS 6MM SUPER GREY TOUGHENED  IMAGINK DIGITAL CERAMIC PRINTING

VOLUME  850SQM, 294 PANELS

FURTHER INFORMATION ON THE PROCESSES FEATURED IN THIS PROJECT CAN BE FOUND BELOW:

 

600450 Neuroscience Meets Art | Cooling Brothers glassonweb.com

Others also read

Mountain views, energy efficiency highlight new Ent Center at UC Colorado Springs.
Each of the façades will be opened up to allow maximum daylight and accessibility, whilst replaced by a collection of differing sized ‘boxes’ inserted into the existing structural frame.
A design inspired by an Abu Dhabi skyscraper, and brought to life in the prototype area of Maple’s Stockport factory, will soon be making a big impact on Salford’s skyline.
Kohn Pedersen Fox (KPF) proudly supported the opening of MGM COTAI on Tuesday, February 13 2018. The resort is the latest addition to the MGM portfolio in Macau.
Light is a significant element throughout the Roger Stirk Harbour + Partners-designed 80-story 3 World Trade Center.
Visions have been brought to reality at Farnborough Airport.

From industry

101 Venture Way
Secaucus, NJ 07094-1808
United States

Polígono Industrial El Bayo, parcela I, 19
24492 Cubillos del Sil León
Spain

Add new comment