How going off the grid physically and figuratively produced an award winning project

How going off the grid physically and figuratively produced an award winning project
Photo source
glasstalks.com
How does a builder challenge the status quo and transform a neglected wasteland into an award-winning project?

With careful planning and an extraordinary imagination, David Moyle – Managing Director of Ballarat Construction Management (BCM) transformed an abandoned warehouse into a game changing headquarters, redefining what we have come to expect from your average warehouse.

If there was a theme for the BCM project it would well and truly have to be ‘pushing the boundaries’ – not only for taking on an unwanted site but for going against mainstream design and deploying a complex wish list of glazing and concrete. David Moyle had a truly unique vision, and one that has certainly put them on the map.

Moyle joined forces with Architect Alan Cubbon, Director of Crosier Scott & Associates. Together they embarked on creating something that not only broke the mould on traditional design expectations but delivered a functional and meaningful space for staff and clients alike. The warehouse aimed to be both light-filled and transparent, evoking an uplifting spatial experience as well as a technologically advanced workspace that was flexible, cellular and environmentally soothing.

How going off the grid physically and figuratively produced an award winning project

Cubbon recalls a conversation with Moyle where he stated “This is going to be a monster to build. I don’t know how you’re going to actually build it. Moyle replied ‘Don’t worry. You design it, and we’ll build it.’”

Collaborating with the Viridian team to manufacture their complex yet inspiring glass vision, they set out to create something that was almost deemed impossible, a glass design brief that many suppliers opted out of. The glass façade alone demanded millimetre-fit bespoke panels and a sharp vision early on to bring this blueprint to life.

How going off the grid physically and figuratively produced an award winning project

It was clear this project was defined by its expert precision and getting things measured and built to the utmost detail. With a series of individual laser-measured window gaps required, Moyle decided to interactively survey the glazing and provide a digital format with accurate dimensions for each window. Ensuring absolute precision specifications were captured.

With a focus on staff as vital as the space itself, Moyle wanted high visibility for team members, including a strategically placed exposed boardroom and a reception area designed to dramatically draw daylight into the room – revealing work in progress and providing a connection to the world at large. The concentration around daylight made possible with frameless wall to ceiling glazing, resulted in a genuine vibe that encourages staff to feel a connection not only to each other but the environment around them.

How going off the grid physically and figuratively produced an award winning project

“We are committed to the fact that design can stimulate healthy and active habits in the workplace. Glass provides the ability to create a highly permeable building envelope which allows people to connect with and be aware of their environment,” expressed Moyle.

As you can imagine a project of this magnitude doesn’t come without its challenges, with Cubbon stating ‘‘At one stage we were pushing the boundaries too far. It wasn’t hitting the mark because we were trying too hard.”

Knowing limitations was fundamental for the project’s completion. What started out as somewhat over the top concept, then morphed into a simplified form. These challenges however have their rewards, with the project receiving impressive accolades by winning New York’s Architizer A+ 2016 People’s Choice Award for world’s best building façade. Not a small feat.

How going off the grid physically and figuratively produced an award winning project

It’s one thing to design a project, but seeing it come to life resembling the original architectural vision is a massive achievement, with Cubbon commenting “One very pleasing aspect for me is that the finishing touches on the fixtures and fittings resemble the original architectural vision and entire architectural intent. The ambition to create something unique and which really pushed the boundaries of its craftsmanship is incredibly pleasing.”

600450 How going off the grid physically and figuratively produced an award winning project glassonweb.com
Date: 5 September 2016
Source: glasstalks.com

See more from these topics:

Others also read

The redesign and renovation of the area around the main station in Arnhem has taken almost 20 years.
Abundant glass brightens the 70,000 sf facility.
The exterior of the tower is sheathed in a glass curtain wall, with curved glass panels at the northwest and southeast corners.
The building received a new transparent skin glass façade made with Guardian Glass.
Working on One Thousand Museum from Pritzker Prize-winning Architect Zaha Hadid.
Each of the façades will be opened up to allow maximum daylight and accessibility, whilst replaced by a collection of differing sized ‘boxes’ inserted into the existing structural frame.

From industry

Polígono Industrial El Bayo, parcela I, 19
24492 Cubillos del Sil León
Spain

NEWS RELATED PRODUCTS

Add new comment