Arup Project: 50 Martin Place

50 Martin Place showcases its magnificent new glass dome roof.
Photo source
Peter Bennetts
50 Martin Place showcases its magnificent new glass dome roof.
  • 50 Martin Place is the largest heritage building to achieve the 6 Star Green Star rating.
  • The refurbished building is Macquarie Group’s new global headquarters.
  • The new glass dome roof and expanded atrium provides 55% more daylight compared with the previous structure.

50 Martin Place is an ambitious blend of heritage preservation and forward thinking commercial property design. The site, a landmark of Sydney’s CBD, was chosen by Macquarie Group as a commitment to the area’s historic financial district.

The building’s external aesthetic and internal features contrast sharply. From the street, the heritage qualities remain almost completely unchanged, except for the glimpse of the magnificent new glass dome which crowns the structure. 

Within, the building possesses the latest in sustainable solutions and workplace environments.

 

World class sustainability  

The sustainable performance of 50 Martin Place required careful balancing to conform to heritage standards. To achieve this, Arup retrofitted the building fabric with unobtrusive, yet highly efficient building services.

The air conditioning system is a key component and features a number of bespoke solutions. Cooling units are integrated into trading desks and underfloor displacement delivers fresh air drawn from a raised access floor in combination with chilled beams on other levels.

These remove the need for bulky ducting, accentuating the interior architectural features of the original building. An onsite treatment facility captures and processes storm water.

Up from the trading floor, the widened atrium is filled with daylight.
Up from the trading floor, the widened atrium is filled with daylight. | Photo: Peter Bennetts

Modern functionality

Open and collaborative, the building conveys modernity through its workplaces and interconnected spaces. A full-height open-edged atrium was cut from the existing light well to emphasise internal space and allow interaction between occupants.

From above, the building connects to the outside world through the glass dome, providing ample daylight through the atrium void. The air conditioning system utilises the atrium to draw fresh air across the floors and up through the void acting like a giant lung within the building.

50 Martin Place is an example of intelligent reuse. It demonstrates that our historic properties can be retrofitted in a way that is sympathetic to their heritage status, yet still deliver world-class functionality and performance.

The atrium and its interconnecting stairs create an open and collaborative workspace.
The atrium and its interconnecting stairs create an open and collaborative workspace. | Photo: Peter Bennetts

Location: Sydney, NSW
Country/Region: Australia
Client: Macquarie Group Ltd
Owner / End user: Macquarie Group Ltd.
Architect: Johnson Pilton Walker
Contractor: Brookfield Multiplex
Status: Complete

600450 Arup Project: 50 Martin Place glassonweb.com

Others also read

Glazing Vision: Eaves flushglaze rooflight creates feature for commercial tuning shop
Glass rooflights for commercial buildings are being specified more frequently, as architects are tasked with creating work spaces that are more engaging and that maximise productivity.
Tirana New Bazaar
Guardian SunGuard®  HD Royal Blue coated glass was used to glaze the roof of the pavilion and Guardian ClimaGuard® Premium2 coated glass was used on the façade.
DFI Awarded World Class Riverfront Park Project
Diamon-Fusion low-maintenance coating to be applied to over 31,000 sq.ft. of high-profile glass at Gathering Place Riverfront Park.
Unicel Architectural acquires assets of IC2 Technologies to extend portfolio of sustainable building envelope solutions
IC2 timber curtainwalls deliver 60 to 90 percent improvements in energy efciencies; complement Unicel’s market-leading integrated louvers and skylight solutions.
AluK Specified for Stunning Belgian Home
AluK was specified by architecture firm Lemaire & Longeval as the best brand for an ambitious new residency in Groot Bijgaarden, Belgium.

From industry

NEWS RELATED PRODUCTS

Add new comment